A bogrács egy fémből készült szabadtűzi főzőedény. Jellegzetes alakja és átlós fogantyúja különbözteti meg a hasonló edényektől. Elterjedése a nomád lovas kultúrákhoz vezethető vissza, őse a cserép üst, a honfoglaló magyarokkal került a Kárpát-medencébe. Bogrács szavunk az oszmán-török eredetű bakraç – rézüst szóból ered
Főzés bográcsban
A bográcsban ugyanazok az egytálételek elkészíthetőek, mint egy konyhai tűzhelyen, azonban a bográcsban készült ételek íze sokkal gazdagabb, ízesebb, mivel azokba belefő a füst és a tüzelés által felszabaduló "aromák" nagy része. Ha keményfát használnak a bográcsban készült étel elkészítéséhez, akkor az étel a használt tűzifa fajtájától függő, jellegzetes füstös ízt kap. Legtöbben az akácfát javasolják tűzifának, a bográcsos étel elkészítéséhez.
A bográcsos ételek készítéséhez olyan közösségi tevékenységek (bográcstársaság) kapcsolódhatnak (favágás, alapanyagok összekészítése), amelyben az egész család, vagy a baráti kör is részt vehet.
ALAPVETŐ BOGRÁCSFAJTÁK:
Gulyásbogrács: klasszikus bográcsforma, kb. 5-30 literes méretű edény PERFECT HOME ZOMÁNCOZOTT GULYÁS BOGRÁCS 6L (pobagazda.hu)
Halfőző bogrács: az alsó része szélesebb, mint a szája HALFŐZŐ BOGRÁCS ZOMÁNCOZOTT 10L (pobagazda.hu)
Válaszd ki a megfelelő bográcsot, valamint a hozzá tartozó kiegészítőket:
-bográcsállványok, fedők, merőkanalak
JÁTSZ VELÜNK HA VAN KEDVED
Küld el nekünk a pobagazda@gmail.com email-címünkre a kedvenc jól bevált bográcsreceptedet, amit kitehetünk az oldalunkra is, mi pedig megajándékozunk egy 20% kedvezmény kuponnal, amit beválthatsz a shop-ban.